Huub Stapel
1954

is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Hij debuteerde in 1981 op het toneel in Harold en Maude naast Mary Dresselhuys.
 
Kort daarna speelde hij de hoofdrol in de Nederlandse filmklassieker De Lift (in regie van Dick Maas). Later volgden vele (hoofd)rollen in kaskrakers als Flodder, Amsterdamned, Van God Los, Smoorverliefd, Sint, Johan, De Goede Dood, Walhalla, Hemel op Aarde en De Zevende Hemel. In 2018 was hij te zien in de epische bioscoopfilm Redbad (in regie van Roel Reine). Ook in Duitsland schitterde hij in tientallen televisie- en bioscoopfilms.
 
Daarnaast vervulde hij de rol van burgemeester ‘Ed van Thijn’ in het televisiedrama Retour Den Haag en die van ‘Hendrik’ in de bekroonde televisieserie De Partizanen. Voor deze laatste rol ontving hij een Gouden Kalf voor Beste Acteur op het Filmfestival in Utrecht. Ook was Huub Stapel te bewonderen in de populaire televisieserie Moeder Ik Wil Bij de Revue, Goedenavond Dames en Heren, Zwarte Tulp 1 & 2, Land van Lubbers en Flikken Rotterdam seizoen 1,2, 3 en 4. Ook vertolkt hij een rol in de RTL/Videolandserie De 12 van Schouwendam.
 
Als autoliefhebber presenteerde Huub Stapel op televisie onder meer de programma’s Stapel op auto's en Stapel op de USA. Tevens is hij de (mede)presentator van de televisieprogramma’s Het Dorp (samen met Wim Daniëls), Langs de Rijn, Langs de Maas en Langs de IJssel.
 
Sinds 2003 staat hij na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Bij Het Nationale Toneel was hij te zien in Democraten als de charismatische ‘Willy Brandt’. Daarnaast speelde hij in Mephisto en, samen met Will van Kralingen, in Kentering van een Huwelijk. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met Vrienden en De Kus werd Huub Stapel genomineerd voor de Louis d’Or. Daarna stond hij opnieuw naast Van Kralingen in de voorstelling De Goede Dood. Ook was hij te bewonderen in Sint Helena (in de rol van ‘Napoleon’), God van de Slachting, zijn uitermate succesvolle solovoorstelling Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus, en in MV2. In 2016 schitterde hij in de theatervoorstelling Intouchables naar de gelijknamige film. In 2017 stond hij op toneel met de voorstelling Pink Pop van Toneelgroep Maastricht en in de rol van ‘Remmers’ in Vastgoed BV. Ook was hij in 2018 als ‘Lear’ te zien in de voorstelling King Lear van Toneelgroep Maastricht. In datzelfde jaar speelde hij in de voostellingen De Waarheid en in het succesvolle boerentheaterspektakel Hanna Van Hendrik.
 
In februari 2022 was Huub Stapel in het theater te zien met zijn solo Het Huwelijk. Dit najaar zal daar een vervolg op komen met het stuk Mijn Familie. Eerder dit jaar vertolkte hij een prominente rol in de Netflix Original film Ferry.