Waldemar Torenstra
1974

is een geboren Amsterdammer. In deze stad rondde hij ook met succes de Toneelschool af.
 
Vier seizoenen lang was hij te zien in de populaire dramaserie Divorce (RTL4). Daarvoor speelde hij in de televisieseries LIJN 32 (KRO/NCRV), Mixed Up (NCRV), Grijpstra & de Gier als ‘Rinus de Gier’ (RTL4) en De Band als ‘Sven’ (VARA). Daarnaast had Torenstra (gast)rollen in Julia’s Tango (Net5), Rauw (Talpa), Lieve Lust (Talpa), Waltz (VPRO), Zebra (NCRV) en Baantjer (RTL4). In het najaar van 2015 schitterden hij als ‘Nick Roest’ in de serie Vechtershart (BNN/VARA), waarvan hij medebedenker is. In 2017 verscheen een tweede seizoen van Vechtershart. Ook vervulde Torenstra een gastrol in het derde seizoen van Meisje van Plezier. In 2021 was hij als ‘Sven’ te zien in het eerste seizoen van Adem In Adem Uit (Net5).
 
Torenstra presenteerde de televisieprogramma’s Ze Is Van Mij (VPRO), Weg van Nederland (VPRO), De Zomer Draait Door (VARA), Dierenduel (VPRO), Aller Aller (AVRO jeugd), UR (RVU), Verborgen Verleden van Nederland (NTR), Godendochters en zijn eigen programma Ondersteboven van Afrika. Voor dit laatste programma reisde Torenstra op de motor van Kaapstad naar Caïro, het tweede seizoen Ondersteboven van Amerika zal vanaf 2023 te zien zijn.
 
In de bioscoop was Torenstra te bewonderen in onder meer de gelauwerde speelfilm Ja Zuster, Nee Zuster als ‘Gerrit’ (in regie van Pieter Kramer), Zomerhitte (naar het boek van Jan Wolkers, in regie van Monique van de Ven), Brideflight (in regie van Ben Sambogaart), de Gouden Film De Gelukkige Huisvrouw (naar het boek van Heleen van Royen, in regie van Antoinette Beumer), Mijn Opa de Bankrover (in regie van Ineke Houtman) en Ron Goossens: Low- Budget Stuntman (in regie van Steffen Haars en Flip vd Kuil). In 2019 was hij te zien in Huisvrouwen Bestaan Niet, All You Need Is Love en Singel 39. Ook vertolkt Torenstra de titelrol in de bioscoopfilm en aansluitende televisieserie Baantjer: Het Begin. In 2021 was Torenstra te zien in Alles op Tafel. In 2022 is Waldemar te zien in de speelfilm Zwanger & Co en in de tiendelige jeugdserie het Herriehofje.
 
In het theater vertolkte hij rollen in voorstellingen als To Be or Not To Be (Het Zuidelijk Toneel, Gijs de Lange), Emmi@Leo (Wannie de Wijn), de toneelversie van Karakter (HumStu, Ger Thijs), Hera: De Goddelijke Musical (Hummelinck Stuurman, Bruun Kuijt) en The Beauty Queen of Leenane (V&V Entertainment/De Paardenkathedraal, Jos Thie). Tevens speelde hij rollen in producties als Hamlet (De Trust, Theu Boermans), De Grote Vriendelijke Reus (Bos Theaterproducties, Peter de Baan) en Ontdekking van de Hemel (Hummelinck Stuurman, Ignace Cornelissen). Hij sloot zich aan bij het Noord Nederlands Toneel waarmee hij te zien was in voorstellingen als Sympathy for the Devil (Matthijs Rümke), Othello en Lenny Bruce (Koos Terpstra). Gedurende seizoen 2015-2016 speelde Torenstra een van de hoofdrollen in Advocaat van de Duivel (Bos Theaterproducties). Samen met Philip Delmaar schreef Torenstra het script van De Val in het kader van Telefilm 2017. Begin 2019 stond hij in ART (More Theaterproducties) en is hij in oktober 2022 te zien in Momentum ( Korthals Stuurman).